CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
HUKUM MENCUKUR BULU KAKI DAN BULU ROMA BAGI KAUM WANITA :


Mencukur bulu kaki dan bulu roma bagi kaum wanita juga dilarang sebagai mana di dalam hadits berikut : 


عَنْ عَبْدِ اللَّهِ قَالَ لَعَنَ اللَّهُ الْوَاشِمَاتِ وَالْمُسْتَوْشِمَاتِ وَالنَّامِصَاتِ وَالْمُتَنَمِّصَاتِ وَالْمُتَفَلِّجَاتِ لِلْحُسْنِ الْمُغَيِّرَاتِ خَلْقَ اللَّهِ 

Ertinya :Saidina Abdullah Bin Mas’ud ( r.a ) meriwayatkan sebuah hadits : “ Allah telah melaknat tukang-tukang tatoo dan perempuan-perempuan yang minta ditatoo , tukang-tukang cukur kening dan wanita-wanita yang minta dicukur kening dan dilaknat juga wanita-wanita yang minta dijarang-jarangkan gigi-gigi mereka agar kelihatan cantik serta dilaknat juga wanita-wanita yang cuba mengubah ciptaan Allah “ ~ Diriwayatkan oleh Al-Imam Al-Bukhari rh , Al-Imam Muslim rh , Al-Imam Abu Daud rh dan Al-Imam at-Tobrani rh . 

“ Tukang-tukang cukur kening dan wanita-wanita yang diminta dicukur kening-kening mereka “ di dalam hadist tersebut merangkumi juga wanita-wanita yang mencukur bulu-bulu kaki dan bulu-bulu roma mereka . 

Kaum wanita yang benar-benar mahu menjadi orang-orang yang beriman kepada Allah Ta’ala dan Rasul-Nya s.a.w mestilah berusaha menjauhi segala gejala-tarikan yang dilakukan oleh kaum Barat yang cuba menyesatkan umat Islam . Tidak sedikit drp kaum wanita Islam yang terpedaya dengan kaum Barat hasil iklan-iklan yang ditayangkan di media-massa . 

Oleh itu , wajib bagi kaum lelaki dan wanita beriman mengetahui apakah perkara yang dibenarkan dan apa pula yang dilarang daripada melakukannya . 

Wanita-wanita beriman dilarang mencukur bulu-bulu kaki dan bulu-bulu roma kerana ianya adalah merupakan salah-satu cubaan mengubah ciptaan Allah Ta’ala dan kerana ianya juga dilarang di dalam hadist di atas .

Namun , bagi kaum wanita yang mempunyai hormon yang kuat sehingga menyebabkan banyak bulu yang tumbuh di sekitar bahagia muka , tangan dan kaki dan menyebabkan seseorang wanita itu malu dan rendah diri kerana ianya merupakan perkara yang tidak normal , maka di saat itu TIDAK MENGAPA jika dilakukan proses menghilangkan dan mencukur bulu-bulu tersebut . Dan ini tidak dianggap mengubah ciptaan Allah Ta’ala bahkan ialah termasuk di dalam bab berubat dan mendapatkan rawatan . 

HARUS dicukur jika bulu kaki wanita itu lebat dan banyak sehingga menyerupai kaum lelaki . HARUS dicukur bulu romanya jika ianya tumbuh secara tidak normal dan memalukan wanita itu dan HARUS pula digunting sedikit kening dan dibetulkan jika kening yang tumbuh itu panjang dan menyebabkan wanita itu merasa rendah diri .

Adapun jika seseorang wanita itu “ saja-saja “ mencukur bulu kaki dan bulu roma serta kening mereka tanpa ada sebab-sebab yang diharuskan oleh syarak dan tanpa sebab untuk merawat ( setelah disahkan oleh doktor yang amanah bahawa itu adalah penyakit ) maka di saat itu TIDAK ADA SEBAB UNTUK WANITA ITU MENCUKUR BULU-BULU ROMA DAN BULU-BULU KAKINYA !!! .
Share this topic on Facebook

rAmadhan Will left uS sOOn...

assalamualaikum...
hari nie da 19 Ramadhan...maknanya lagi beberapa hari Ramadhan akan meninggalkan kita..
tapi apakah yang kita dapat setelah berpuasa beberapa hari..
adakah kita semakin rapat dengan Maha Pencipta...?
adakah kita berkawan dengan Al-Quran...?
adakah tahap kesabarab kita semakin meningkat..?
cuba tanya diri kita sendiri...
bagi aku...aku telah cuba untuk melakukan yang terbaik..
tapi kdg2 aku rasa kesabaran aku semacam diuji,,
tula gunanya kita disuruh bersabar di bulan yang penuh berkat nie...
btol x??
puasa kali nie banyak tanggungjawab yang aku kena pikul,
dengan esaimen nya.dengan laporan setiausaha big,dengn refleksi big dan lain-lainla...
emosi aku xbrapa nak betul...
hubungn ngan kwn n rumate pon aku rasakan agak teruk...aku seolah2 meminggirkna diri...
tapi tu la sifat aku...aku nie sensitif dan lemah...
tapi aku berusaha untuk sabar n istiqamah dlm setiap yang aku buat..
tapi adakah aku akan mampu???
aku sendiri pon tertanya-tanya kat diri aku sendiri...
aku nak jadi NURUL SYUHADA yg kuat...
smpai ada sorang adik aku ckp kak ada nie terlalu sgt simpan masalah dan pendam,,,
nanti meletus kan kak ada jugak yg susah..dia berkata"try kak ada cari someone yg boleh kak ada crita masalah kak ada'..
tapi kan??
aku sendiri xtau nak cerita kat sape....
aku just luah kat sini jela...
aku nak ingatkan..xbermakna aku sombong if aku senyap,
tapi kau senyap untuk mengelakkan masalah,kerana tula diri aku..
aku xpandai berHuHaHUha dngn yg lain jika aku ada mslah atau ada mslh dgn org tersebut...
adik tu ada ckp,kak ada nie nampak dingin dan sukar didekati,tapi bila dah kenal kak ada,
kak ada nie seorang yang lucu dan macm keibuan sikit...
huhu..tu la aku..
lagi satu aku nie sensitif dan bila ada masalah yg berat dan tidak tertanggung aku akan menangis..
menangis dan menangis,tapi aku xkan menangis depan orang...aku menangis sendirian...Hhehe..lucu kan..
aku tidak pandai berkata-kata..
kdg2 setiap kata yang aku keluarkan akan dijadikan bahan gelakan..
kerana aku sendiri xtau apa yang aku cakap..hehe
bolehkah aku STAY begini tau berubah...
aku harap Ramadhan kali nie beri mkna yang begitu mendalam..
semoga aku akan menjadi NURUL SYUHADA yang tabah..
tabah nak menghadapi orang2 kt kg...
tabah nak hadapi org2 kat sini...
tabah untuk habiskan pelajaran kat cni...
tabah dalam perhubungan 
tabah,tabah,tabah,sabar,sabar,sabar..
u can do it NURUL SYUHADA....
:)
stkt nie dulu entry aku....SALAM RAMADHAN...

JUST THE WAY U R....

Oh her eyes, her eyes
Make the stars look like they're not shining
Her hair, her hair
Falls perfectly without her trying
She's so beautiful
And I tell her every day
Yeah I know, I know
When I compliment her
She wont believe me
And its so, its so
Sad to think she don't see what I see
But every time she asks me do I look okay
I say
When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing

Just the way you are
Her lips, her lips
I could kiss them all day if she'd let me
Her laugh, her laugh
She hates but I think its so sexy
She's so beautiful 
And I tell her every day
Oh you know, you know, you know
Id never ask you to change
If perfect is what you're searching for
Then just stay the same
So don't even bother asking
If you look okay
You know I say
When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are
The way you are
The way you are
Girl you're amazing
Just the way you are
When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are

N.U.R.U.L S.Y.U.H.A.D.A

ASSALAMUALAIKUM...

ada apa dengan nama nie??
nama nie telah diberikan oleh kedua ibu bapaku sejak aku dilahirkan...
so,mean that...nama nie adalah nama yg terspecial bgi aku...
nama nie la yang sdikit sbnyk mencorak aku punya akhlak...
betoi ke dak r??


i come back~

assalamualaikum...hari nie aku nak berkongsi satu post yang dipost oleh someone yg aku syg iaitu ziqa mengenai aku,i will try my best ziqa.....
p/s:mintak izin letak dlm blog kak ada...

Kata kunci untuk hari ini:
. Mulakan untuk mengakhiri .
. Selangkah ke hadapan ternoktah suatu lembaran di belakang .
. Saat ini, hidup ini milik anda untuk sekali sahaja .

Take control of your life!

Ku titipkan penulisan ini buat kekanda Nurul Syuhada Binti Kharit yang sentiasa dekat di hati.

http://2.bp.blogspot.com/-DEcElgLAoZc/TeWflbVQo5I/AAAAAAAAAFs/DaXVXzNpZ8I/s400/DSC01070.JPG

Insan ini aku kenali tanpa ku duga hanya gerak hati yang membawaku kepadanya. 

Mengenalinya melalui insan yang bernama Ayoh yang memperkenalkanku kepada sebaris nama yang belum pernah kudengar sebelum ini:
 "Ada" yang disingkatkan dari"Syuhada"

"
unik.." desis hati kecilku pada ketika itu dan ada senyuman yang terukir pada bibir yang hanya selembar ini. Namun pada ketika itu aku hanya mampu memerhati dirinya dari sisi Ayoh tanpa banyak bicara. Tika itu bagiku geraknya selamba, agak cemerkap orangnya, dan dia kadang-kadang kelihatan "blur" dan cepat terganggu jika diusik. Hati kecilku tertawa. 
Memerhati insan menjadi kegemaranku.
Daripada insan aku belajar tentang kemanusiaan, 
aku mengkaji jalinan perhubungan, 
dan 
aku menilai erti kehidupan.

Menerusi insan aku mengenal erti keinsanan
Melihat dari kaca mata insan
Menjadi sebahagian daripada kehidupan.

Tiba-tiba teringat kepada Rosnah Nengsi Binti Hudong a.k.a "Kak Neng-C Special".. (menurut ayoh dalam kamus penbendaharaan panggilannya).
Aku tertarik dengan salah satu penulisannya yang dicoretkan dalam Little Things To Say:
semalam aku lahir sebagai aku..
aku membesar dan dewasa dalam aku..
tapi bila aku sampai di tempat itu..
aku belajar menjadi kami..
aku belajar apa itu kita..
aku blajar apa itu bersama..
aku belajar memberi dan menerima..
aku sayang tempat itu..
aku rindu masa itu..
terlalu rindu..
aku ingin kembali ke sana..
tapi adakah aku dperlukan lagi???
adakah aku dterima lagi???
aku perlu menjadi kuat..
kuat untuk menerima bhawa aku tdak diperlukan lagi di sana..
aku kini harus belajar menjadi aku semula..
terima kasih pada semua yg mengajar aku menjadi kami…
terima kasih atas segalanya….
terima kasih sahabat….


Insan itu guru universal. Banyak yang belum kita terokai. 
Aku suka melihat melalui mata-mata insan kerana dari matanya, aku lihat sebuah kehidupan yang terasing dariku.

Berbalik kepada Kak Ada. 
"Tiada arang batu yang menjadi intan tanpa melalui tekanan demi tekanan.
Kesukaran dan dugaan menjadikan insan lebih kuat dan memahami insan lain. 
Hanya hati yang pernah dilapah sahaja mengenal erti cinta dan kasih sesama insan


Setelah ku kenali dirinya, telalu banyak rahsia yang tersembunyi di sebalik wajah selamba itu. Ada tembok membentengi dirinya. Membentengi sejuta rahsia, menahan segala rasa, dan kata yang tak tahu bilakah akan terungkap dari bibir itu. Terlalu banyak yang kau rahsiakan.


Katanya: "Menyimpan adalah lebih baik daripada meluahkan"


Mungkin benar dan siapakah aku untuk menidakkan prinsip insan? Tapi sebagai insan aku mempunyai pertanyaan dan jawapan itu terletak padanya: "Sampai bilakah kau mampu bertahan?"


Hidup ini hanya sekali. Kita ialah nakhoda hidup ini. Mengapa penjarakan diri dalam penjara kaca yang dibina? Cantik pada pandangan mata tapi diri yang merasakan sebaliknya? 

Umpamanya kita berkata:
"Aku tidak akan bersuara"
Sebenarnya kita telah menyekat kebebasan diri sebelum berbuat apa-apa. 
Jangan begitu..itu ialah hak diri ini dalam kehidupan. 
Hidup hanya sekali.. hidup ini ialah kehidupan kita. kau, aku dan dia. 
Tentukanlah dengan cara kita yang tersendiri.


Aku tidaklah sekuat insan yang bernama "SYUHADA" ini.Ketabahannya, keperihatinannya cukup hebat pada pandanganku. Kecantikannya terletak kepada kesemulajadian tingkah dan kata-katanya. Dia tidak pandai berpura.


Setiap kali kulihat dirinya, seolah-olah ada sesuatu yang hendak diperkatakan tapi kata-kata itu hilang hanyut dalam liku-liku hatinya. 
Kak Ada..Kak Ada.. aku akan sentiasa menunggu.


Kak Ada ini lucu orangnya~ comel sangat. Dia seperti kanak-kanak "innocent" yang sangat jujur dan aku sangat sayang padanya.. 


Dia selalu bercerita tentang luasnya padi bendang terbentang di kampung halaman hati sehingga aku sering memasang angan untuk bejalan di tali air melihat mentari terbit di ufuk timur dan terbenam di ufuk barat. Kehidupan yang dilihatnya cukup terasing dariku dan aku ingin melihatnya pada suatu ketika nanti dengan mataku sendiri. Insyaallah. Siapa tahu?

Dari kali pertama aku mengenal insan yang bermula dari huruf A.D.A hingga ke hari ini, hanyalah dia Kak Adaku yang teristimewa.

when i wake up..

bila aku bgun tdo...
aku dpt dgr  hilai tawa anak saudaraku,
pekikan umi kepada anaknya..
bunyi tayar basikal yang dianiki oleh atukku di pagi hari...
sesungguhnya aku amat rindu masa2 begini...
bila aku bgun di pagi hari..
aku akan terus melakukan kerja2 rumah...
yang jarang aku buat semasa aku berada di hostel..
when i wake up..
i can see the green scenery behind my house...
differnce dgn masa kat maktab..kat mktb aku aku hanya akn tengok konkrit di kiri dan kanankusesungguhny aku amat menghargai apa yang aku ada skrang....


assalamualaikum

skrang nie aku da kat umah....selepas duk johor dua hari....
skrang nie aku dah boleh wat aktiviti kat umah...hihi..ari first kat umah dah g kb....walaupon ngantu;;
n satu lg aku bley gaduh ngan ank sdara aku..hihi

aku sayang kamu..

assalamualaikum..
minta maaf sbb xdapat nak luahkan...
so,aku just pendamkan jauh2 dalam lubuk hati aku..
tapi aku mendoakan si dia agar berbahagia sentiasa....
tetapi yang sebenarnya aku suka dia,,,hihi
(^_^)

maafkan aku...

assalamualaikum..
maafkan aku atas kekhilafan..aku senyap aku sendiri xtau mengapa..
aku menjadi kekok dan tidak tahu bagaimana nak mulakan dari mana..
untuk mncuba ku rasa takut..
aku rasa xselesa dan gelisah...mungkin melihat aku hepi luaran tetapi dalaman hanya Allah yang tahu..
betapa aku xsukanya keadaan nie...maafkan aku ok...sbb aku xbrani bersuara...kerana itulah sifatku yang paling aku tidak suka,,,maafkan aku...
p/s gud luck in exam k....strive for the best...:)

selamat hari ibu

assalamualaikum...
SELAMAT HARI IBU KEPADA IBU-IBU DAN BAKAL IBU ...

SESUNGGUHNYA JASA IBU AMATLAH BESAR DAN MENGAGUMKAN..
KWN-KWN HARGAILAH IBU MASING-MASING,
SESUNGGUHNYA IBU SENTIASA MENDOAKAN YANG TERBAIK UNTUK ANAK-ANAKNYA
MOGA KITA MENJADI ANAK YANG SENTIASA MENYENANGKAN HATI IBU DAN BAPA...
INSYAALLAH....

4 my mother..  SUHARIYAH BINTI MAT...ORE SAYE MA SGT2...


oh weekend~

assalamualaikum...
i like weekend but at the same time i dont like it..
u know y??because time cuti aku akan tdo tapi pada masa yang sama aku akan rasa boring...
sbbnya bila cuti aku xtau nak buat apa...
sedangkan keje banyak sgt...tmbh2 lagi aku da nak exam final..
nak wat keje bosan sebb kena main tampal-tampal (porfolio)
exam: aku ada kesedaran nak blaja tapi aku xsuka wat nota sendiri,aku suka salin nota time cikgu mengajar,bagi aku nota yang aku salin time kuliahla yang paling ok dan membuat aku faham...
huhuhu,,tapi sem nie xmcm ppismp dulu,huhu..redha je la..kdg2 aku jeles tgok org wat nota...hehe..
tapi satu lgi pasal aku time nak exam..aku suka study last minute...hihi..



tapi walaubagaimana pun aku harap aku dpt wat yang terbaik...
doakan yer...
:)

~senyum~

assalamualakimum...
pagi nie nak post sal senyum...senyum itu pemanis diri,pengikat sahabat dan cerminan hati...
bila kita ada masalah kita haruslah sentiasa senyum,
bila senyum kita akan rasa hilangnya masalah buat seketika...
walaupun deep in ur heart rasa down or antything else,
u must always smile...
let people see us as a tough and happy go lucky person...
(so hypocrite rite??)
but as long as u do not kacau org..itu adalah sudah mncukupi...
setiap orang ada masalah masing-masing....hehehe
bab senyum plak,kerana senyuman orang lain ingin mnedekati dan berkawan dengan kita...betol ke x ek??
so senyumlah sampai ke telinga..
lagipun senyum itu satu sedekah...tidak rugi untuk senyum...

comel kan??


ada sebuah lagu ,try hayati ek..

senyum seindah suria yang membawa cahya,
senyumlah dari hati,
dunia mu berseri,
senyum umpama titian  dalam kehidupan
kau tersenyum,ku tersenyum..
kemesraan menguntum..
,


hati xpernah menipu...

assalamualaikum..
entry kali nie pasal hati...
hati xpernah menipu kan??apa yang diperkatakan hati adalah betul..
kerana semua perbuatan lahirnya dari hati...
so,jagalah hati baik-baik dan elok..
jika sekali hati berdarah susah mahu dipulihkan...
lapangkan hati dess....
word for u ada..:)

argggggggghhhhhhhhhhhhh....

assalamualaikum...
hari-hari aku tension,,,knapa ler aku tension...aku nak jadi hepi go lucky person..tapi sejak dua menjak nie aku jdi org yang masam je....masam macm buah mangga..aku ada masalah ke ek??aku pon xtau..tapi aku tension sgt2...i need someone who can hear my problem..tapi xde sorang pon...cdey...sob3....nak cite kat kwn semua bizi ngan keje masing2,nak cite kat cikgu xtau cikgu mane....nak cite kat pakwe dia bizi ngan keje....so,aku  ceritalah kat diri aku sendiri,,,dah memg dari dulu lagi kau nie jenis pendam masalah,pendam marah...org kata org cm aku nie bahaya (ye ke x ek)..tapi aku rasa betol pon apa org ckp tu..aku rasa sesak je dalam dada...nak nangis letih sbbnya lepas nangis skit kpla,,cm skrang nie....(bru lps nangis)..aku rasa dari kecik lagi aku dpt dugaan dari yang maha ESa,...tapi tu la penguat untuk aku teruskan kehidupan di dunia yang fana,,,,,chewaah....
aku nak kwn2 yang dulu...tmpt aku share masalah..tapi diorang semua jauh n ada tanggungjawab masing-masing....
aku harap aku akan dpt bertahan dengan masalah nie....
doakan aku ye kwn2....huhuhu...
aku nak jadi ceria balik..........tolongla.....
aku nak kembali pada zaman2 nie tapi xboleh kan???
zaman sekolah dulu....last day kat hostel

miss u all...


geng A.F.F.I.I.L..miss u
ASSALAMUALAIKUM
rasanya da berkurun lama x mengupdate blog yang terchenta ini,
bukan apa,tapi kekangan masa...
bru aku tahu hidup PISMP nie bukannya senang,
tapi i have a lot of work to do,
every activities needs a report..huhu..
the most 'xsuka' thing..
 huhu....tapi satu je bnda yag aku suka PISMP nie...
aku rasa aku btol2 da jatuh cinta dengan pendidikan khas...
bila aku blajar tentg bdak2 pk..aku rasa mcm nak tahu lgi je tentang mereka...
4 next three years i hope i will be agood tce for them...amiiin
p/s:now bizi wif portfolio,isl,n exam.....do da best ada...
(^_^)

PBS....

ASSALAM..
hatri ini hari pertma Pbs..mnjejakkan kaki ke skolah lama blik..
SK KADOK...
hehehe

~masak~

assalam sume..
hari nie da ari ketiga duk kat umah..
ari nie baru ada chance nak masak,,,
smalam adik n abg aku yang masak..
so ari nie aku plak yg masak....
simple je pon masakan aku..just satu jenis je iaitu masak sayur lemak..
tu pon da lama xbuat...
tapi alhamdulillah masih ok lagi syur tu punya rasa...
hehehe.....
ma aku kata rasanya still ok....
walaupon da lama xmasak...
:)

SampaI suDAa..

assalamulaikum...
akhirnya sampai jugak aku kat kampung aku..hehe
tpt jam 7.15 pagi sampaila aku kat kg KADOK...
tapi untuk smpai kat kg aku hadapi perjalanan yg panjang...
time nak blik smalam aku start kelam kabut bila habis je prhimpunan..
blik je dari perhimpunan aku terus bersiap pastu tambh dgn bos n adik yg asyik col aku..
then terus r p airport ngan nik,syafiq,syahir,n naim...
mcm2 jadi time nk g airport,dgn jammed nye...
hahahahaha...
pastu smpai jer airport terus r g tmpt drop luggage sebb da check in on9..
tapi yg problem nye nik punye luggage dah lebih 15 kilo...so,skrang bla lbih sekilo kna bayar 30 sekilo dari 15 sekilo,so aku ngan nik ambekla luggage baru atas nama aku...
dah la lmbt urusan kat ctu...
pastu g mkn kat kfc stlah xjamah apa2 mknn,
lps tu aku g surau,,kuar2 da 1.3o sdgkan flight kul 1.55...
klam kbut masuk kat balai berlepas,nasib bek dapt hot seat,da la langgar org..hihihi
msk je duk tgah2 antara laki...nak tido pon payah..
pastu smpai la kat lcct,pastu naik bus g kl sentral..berdepan ngan jammed kl lak..
smpai je tunggu kwn nik n bli tiket KTM,da la xreti,,nasib bek org tolong ajar..
then tunggu la KTM ke Rawang,yg first tu terlepas sbb ramai gler org+ngan bebudak yg nak blik umah masing2,bla dapat turn masuk kna bertolak-tolakkan dgn beg yg besar nyer..
ramai gler org.,,,
nak kuar pon org main tolak jer...skitnya hati,,tapi biasalah kl...
then smpai kat hentian putra mkn2 jap pstu naik bus terus...
naik bus duk tepi nik...kitorang berbual jer...
pastu brenti kat merapoh,nik kesejukan sbb dia x bwk sweater..
lps brenti ada imigresen cek ic...
nak wat kuar beg duit pastu beg duit jatuh ke bwh seat..tercari2 smpai pak cik tu nmpk plik kot2 aku ni org asing..hehe
tapi nasib bek ada pasport peljar....huhuhu..kalo x kna tngkpla aku...
pastu teruskan perjalann ke blik klate...
nasib bek bus aku naik tu lalu kot KADOK,aku brenti r terus...
hihihihi..
p/s:kat mchng nik tertinggla luggage dia kt bus n suh aku amek n letk kt tgah2 jalan..hihihi..
sori nik,tahniah sbb kita dapt harunginya....
:)

home sweet home...

assalamualaikum..
yeay esok kamek mok blit kg suda...
can't wait tommorow..
da la esok xde klas....hehehe..best nya hati kamek
tpi esok ada majlis perpisahan ngan pengarah,,,,
so,kan g TAZA dulula..
kmek dah siap packing da..
sbb lepas je majlis tu kamekorg terus g airport Kuching..
nasib baek ler da check in on9..
xyah la lelah sangat..
satu lagi bla da kat kg xlehla nak update blog sebb xde internet..
so sayonara to blog for 2 weeks..
n welcome home ADA...
gmbr kat bawah nie...adalah pemndgn kwasn mktb n kuching..
selamat tinggal maktab tercinta

road to wisma SABERKAS

pokok nie da xde kt mktb kna buang


lawa kan???
nie plangi rime kamek duk mencapap kat pdg...nice one...
miss dis moment so much

mktb tersyang

hehe
come kan?

p/s:gmbr2 nie adalah hasil tangkapan aku sediri..
hobi di masa lapang..
(^-^)

bAlik Kg...

assalamulaikum..
rasanya da lama xupdate blog nie..
bukan apa just xada masa nak update koz esaimen berlmbk,,+xde mood
ari nie nie kira ada moodla bcoz ari jumaat nie aku akan blik
n pada ari tu aku akan mlalui perjalanan yg jauh sebbnya after naik flight kena naek bus g kl sentral,
n then naik ktm g hentian putra n lastly naek bus blik kg terchenta..
aku harap dpatla aku melaluinya...
...
^_^


homesick

as salam
akhirnya mlm nie aku homesick gak...
bru je ckp ngan teha ri tu xkan homesick punya..maybe bnyk keje kot....
xpela....
aku kna kuat
bndar kay bee....
at least kt daerah aku...hehe

penat...

assalamualaikum...
ari nie ari yg agak pnat untuk aku..huhuhu
tadi klas smpai pkul 11.30 sbb nya kelas titas xde..
kalo titas ada jwbnya smpai pkul 2 la....
balik je klas trus bli mknann untuk tghari...
menu ari nie mee kolok n malamnya nasi.
tiba2..lepas mkn mee tu..wani naik bilik n gtau ada org cari iaitu neng..
rupa-rupanya ada masalah ngan cerminan bitara.
pastu aku kna la g JPM untuk ngadap mama tersayang..hehe
sebbnya neng kuar so aku la kna incharge untuk wat cb...
da la aku xreti gna publisher..agak terkial-kial la..
dah la komputer KJ agak berat..heheh
tapi xsangka dpt gak aku siapkan dgn agak jayanya...
pastu balik bilik terus tdo smpaila kul 3.45..n then besrsiap plak ke turf untuk hoki..
kat sana kmi training cm biasa cuma yg bezanya ada coach veteran srwak ajar kitorang..
agak nervousla...
pastu lwn ngan kpli plak main..nasib kami menang...hehe
pastu blik mandi+solat+baca yasiin+mkn pastu tido....

wassalam....

~DerMa DarAH~

syarat-syarat penderma darah

Anda BOLEH menderma jika..
    anda adalah antara kumpulan umur 18-60 tahun.
    berat badan anda 45 kg atau lebih.
    haemoglobin anda adalah 12.5 gm% minimum.
    derma darah terakhir anda sekurang-kurangnya 90 hari sebelum ini.
    anda sihat dan tidak menderita malaria, tifus atau penyakit berjangkit lain di masa lalu.
 
Anda TIDAK BOLEH menderma jika anda mempunyai keadaan ini ..
    sejuk / demam dalam 1 minggu terakhir.
    di bawah rawatan dengan antibiotik atau ubat lain.
    masalah jantung, hipertensi, epilepsi, diabetes (pada terapi insulin), sejarah kanser, buah     pinggang kronik atau penyakit hati, pendarahan kecenderungan, penyakit kelamin dll.
    pembedahan utama pada 6 bulan terakhir.
    vaksinasi dalam masa 24 jam terakhir.
    mengalami serangan pengsan semasa derma terakhir.
    telah secara teratur menerima rawatan dengan produk-produk darah.
    berkongsi jarum untuk menyuntikkan dadah / memiliki sejarah ketagihan dadah. 
    mempunyai hubungan seksual dengan rakan kongsi yang berbeza atau dengan individu     berisiko tinggi .
    telah diuji positif untuk antibodi terhadap HIV .
    mempunyai tatoo, semi-kekal make up atau rawatan kosmetik yang melibatkan kulit     menusuk dalam 6 bulan terakhir.
    mendapat rawatan gigi (ekstraksi, tampalan, pembersihan, pemulihan) 
        * Untuk membersihkan atau mengisi: sampai hari selepas rawatan 
        * Untuk ekstraksi, saluran akar gigi atau pembedahan gigi: 72 jam asalkan ada pemulihan       penuh
 
Wanita TIDAK BOLEH menderma jika mereka memiliki keadaan ini ..
    mereka hamil
    mengalami keguguran dalam 6 bulan terakhir telah hamil / menyusui dalam satu tahun     terakhir.
    mereka dapat menderma selepas 6 minggu selepas kelahiran biasa dan ketika mereka     tidak menyusui. 
    mereka mengalami menstruasi berat atau kram menstruasi.

knapa aku post pasa nie??
sebabnya tadi ada kempen derma darah kat mktb...
hehe..
aku pon p la kat dewan brooke with syakira n neng lepas jumpa ustazah kat JAPIM..
aku tgokla prosedur derma darah yg berlaku
mula2 aku timbnag berat aku....berita baiknya berat dah turun..
pastu tergerak hati nak g cek tekanan darah....doktor tu ckp normal je
n then dia tanya knapa x derma...aku jwg aku takut..hehehe..
nak ikutkan cukup syarat aku seperti yg tertera diatas...
tapi masalahnya aku takut.....
blik je blik aku menyesal plak sbb xderma...
tu la kan??manusia la katakan...
tapi NEXT TIME aku nak derma la darh..if xde halangan2 lain,,,doakan k...
n last skali...aku xtau apa jenis darah aku setelah 20 thun hidup nie....
heheheh

Tuesday, November 8, 2011

Posted by NURUL SYUHADA at 9:33 AM 0 comments
HUKUM MENCUKUR BULU KAKI DAN BULU ROMA BAGI KAUM WANITA :


Mencukur bulu kaki dan bulu roma bagi kaum wanita juga dilarang sebagai mana di dalam hadits berikut : 


عَنْ عَبْدِ اللَّهِ قَالَ لَعَنَ اللَّهُ الْوَاشِمَاتِ وَالْمُسْتَوْشِمَاتِ وَالنَّامِصَاتِ وَالْمُتَنَمِّصَاتِ وَالْمُتَفَلِّجَاتِ لِلْحُسْنِ الْمُغَيِّرَاتِ خَلْقَ اللَّهِ 

Ertinya :Saidina Abdullah Bin Mas’ud ( r.a ) meriwayatkan sebuah hadits : “ Allah telah melaknat tukang-tukang tatoo dan perempuan-perempuan yang minta ditatoo , tukang-tukang cukur kening dan wanita-wanita yang minta dicukur kening dan dilaknat juga wanita-wanita yang minta dijarang-jarangkan gigi-gigi mereka agar kelihatan cantik serta dilaknat juga wanita-wanita yang cuba mengubah ciptaan Allah “ ~ Diriwayatkan oleh Al-Imam Al-Bukhari rh , Al-Imam Muslim rh , Al-Imam Abu Daud rh dan Al-Imam at-Tobrani rh . 

“ Tukang-tukang cukur kening dan wanita-wanita yang diminta dicukur kening-kening mereka “ di dalam hadist tersebut merangkumi juga wanita-wanita yang mencukur bulu-bulu kaki dan bulu-bulu roma mereka . 

Kaum wanita yang benar-benar mahu menjadi orang-orang yang beriman kepada Allah Ta’ala dan Rasul-Nya s.a.w mestilah berusaha menjauhi segala gejala-tarikan yang dilakukan oleh kaum Barat yang cuba menyesatkan umat Islam . Tidak sedikit drp kaum wanita Islam yang terpedaya dengan kaum Barat hasil iklan-iklan yang ditayangkan di media-massa . 

Oleh itu , wajib bagi kaum lelaki dan wanita beriman mengetahui apakah perkara yang dibenarkan dan apa pula yang dilarang daripada melakukannya . 

Wanita-wanita beriman dilarang mencukur bulu-bulu kaki dan bulu-bulu roma kerana ianya adalah merupakan salah-satu cubaan mengubah ciptaan Allah Ta’ala dan kerana ianya juga dilarang di dalam hadist di atas .

Namun , bagi kaum wanita yang mempunyai hormon yang kuat sehingga menyebabkan banyak bulu yang tumbuh di sekitar bahagia muka , tangan dan kaki dan menyebabkan seseorang wanita itu malu dan rendah diri kerana ianya merupakan perkara yang tidak normal , maka di saat itu TIDAK MENGAPA jika dilakukan proses menghilangkan dan mencukur bulu-bulu tersebut . Dan ini tidak dianggap mengubah ciptaan Allah Ta’ala bahkan ialah termasuk di dalam bab berubat dan mendapatkan rawatan . 

HARUS dicukur jika bulu kaki wanita itu lebat dan banyak sehingga menyerupai kaum lelaki . HARUS dicukur bulu romanya jika ianya tumbuh secara tidak normal dan memalukan wanita itu dan HARUS pula digunting sedikit kening dan dibetulkan jika kening yang tumbuh itu panjang dan menyebabkan wanita itu merasa rendah diri .

Adapun jika seseorang wanita itu “ saja-saja “ mencukur bulu kaki dan bulu roma serta kening mereka tanpa ada sebab-sebab yang diharuskan oleh syarak dan tanpa sebab untuk merawat ( setelah disahkan oleh doktor yang amanah bahawa itu adalah penyakit ) maka di saat itu TIDAK ADA SEBAB UNTUK WANITA ITU MENCUKUR BULU-BULU ROMA DAN BULU-BULU KAKINYA !!! .
Share this topic on Facebook

Friday, August 19, 2011

rAmadhan Will left uS sOOn...

Posted by NURUL SYUHADA at 10:54 AM 0 comments
assalamualaikum...
hari nie da 19 Ramadhan...maknanya lagi beberapa hari Ramadhan akan meninggalkan kita..
tapi apakah yang kita dapat setelah berpuasa beberapa hari..
adakah kita semakin rapat dengan Maha Pencipta...?
adakah kita berkawan dengan Al-Quran...?
adakah tahap kesabarab kita semakin meningkat..?
cuba tanya diri kita sendiri...
bagi aku...aku telah cuba untuk melakukan yang terbaik..
tapi kdg2 aku rasa kesabaran aku semacam diuji,,
tula gunanya kita disuruh bersabar di bulan yang penuh berkat nie...
btol x??
puasa kali nie banyak tanggungjawab yang aku kena pikul,
dengan esaimen nya.dengan laporan setiausaha big,dengn refleksi big dan lain-lainla...
emosi aku xbrapa nak betul...
hubungn ngan kwn n rumate pon aku rasakan agak teruk...aku seolah2 meminggirkna diri...
tapi tu la sifat aku...aku nie sensitif dan lemah...
tapi aku berusaha untuk sabar n istiqamah dlm setiap yang aku buat..
tapi adakah aku akan mampu???
aku sendiri pon tertanya-tanya kat diri aku sendiri...
aku nak jadi NURUL SYUHADA yg kuat...
smpai ada sorang adik aku ckp kak ada nie terlalu sgt simpan masalah dan pendam,,,
nanti meletus kan kak ada jugak yg susah..dia berkata"try kak ada cari someone yg boleh kak ada crita masalah kak ada'..
tapi kan??
aku sendiri xtau nak cerita kat sape....
aku just luah kat sini jela...
aku nak ingatkan..xbermakna aku sombong if aku senyap,
tapi kau senyap untuk mengelakkan masalah,kerana tula diri aku..
aku xpandai berHuHaHUha dngn yg lain jika aku ada mslah atau ada mslh dgn org tersebut...
adik tu ada ckp,kak ada nie nampak dingin dan sukar didekati,tapi bila dah kenal kak ada,
kak ada nie seorang yang lucu dan macm keibuan sikit...
huhu..tu la aku..
lagi satu aku nie sensitif dan bila ada masalah yg berat dan tidak tertanggung aku akan menangis..
menangis dan menangis,tapi aku xkan menangis depan orang...aku menangis sendirian...Hhehe..lucu kan..
aku tidak pandai berkata-kata..
kdg2 setiap kata yang aku keluarkan akan dijadikan bahan gelakan..
kerana aku sendiri xtau apa yang aku cakap..hehe
bolehkah aku STAY begini tau berubah...
aku harap Ramadhan kali nie beri mkna yang begitu mendalam..
semoga aku akan menjadi NURUL SYUHADA yang tabah..
tabah nak menghadapi orang2 kt kg...
tabah nak hadapi org2 kat sini...
tabah untuk habiskan pelajaran kat cni...
tabah dalam perhubungan 
tabah,tabah,tabah,sabar,sabar,sabar..
u can do it NURUL SYUHADA....
:)
stkt nie dulu entry aku....SALAM RAMADHAN...

Friday, July 22, 2011

JUST THE WAY U R....

Posted by NURUL SYUHADA at 10:26 PM 0 comments
Oh her eyes, her eyes
Make the stars look like they're not shining
Her hair, her hair
Falls perfectly without her trying
She's so beautiful
And I tell her every day
Yeah I know, I know
When I compliment her
She wont believe me
And its so, its so
Sad to think she don't see what I see
But every time she asks me do I look okay
I say
When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing

Just the way you are
Her lips, her lips
I could kiss them all day if she'd let me
Her laugh, her laugh
She hates but I think its so sexy
She's so beautiful 
And I tell her every day
Oh you know, you know, you know
Id never ask you to change
If perfect is what you're searching for
Then just stay the same
So don't even bother asking
If you look okay
You know I say
When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are
The way you are
The way you are
Girl you're amazing
Just the way you are
When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are

Sunday, July 17, 2011

N.U.R.U.L S.Y.U.H.A.D.A

Posted by NURUL SYUHADA at 10:15 AM 0 comments
ASSALAMUALAIKUM...

ada apa dengan nama nie??
nama nie telah diberikan oleh kedua ibu bapaku sejak aku dilahirkan...
so,mean that...nama nie adalah nama yg terspecial bgi aku...
nama nie la yang sdikit sbnyk mencorak aku punya akhlak...
betoi ke dak r??


i come back~

Posted by NURUL SYUHADA at 10:06 AM 0 comments
assalamualaikum...hari nie aku nak berkongsi satu post yang dipost oleh someone yg aku syg iaitu ziqa mengenai aku,i will try my best ziqa.....
p/s:mintak izin letak dlm blog kak ada...

Kata kunci untuk hari ini:
. Mulakan untuk mengakhiri .
. Selangkah ke hadapan ternoktah suatu lembaran di belakang .
. Saat ini, hidup ini milik anda untuk sekali sahaja .

Take control of your life!

Ku titipkan penulisan ini buat kekanda Nurul Syuhada Binti Kharit yang sentiasa dekat di hati.

http://2.bp.blogspot.com/-DEcElgLAoZc/TeWflbVQo5I/AAAAAAAAAFs/DaXVXzNpZ8I/s400/DSC01070.JPG

Insan ini aku kenali tanpa ku duga hanya gerak hati yang membawaku kepadanya. 

Mengenalinya melalui insan yang bernama Ayoh yang memperkenalkanku kepada sebaris nama yang belum pernah kudengar sebelum ini:
 "Ada" yang disingkatkan dari"Syuhada"

"
unik.." desis hati kecilku pada ketika itu dan ada senyuman yang terukir pada bibir yang hanya selembar ini. Namun pada ketika itu aku hanya mampu memerhati dirinya dari sisi Ayoh tanpa banyak bicara. Tika itu bagiku geraknya selamba, agak cemerkap orangnya, dan dia kadang-kadang kelihatan "blur" dan cepat terganggu jika diusik. Hati kecilku tertawa. 
Memerhati insan menjadi kegemaranku.
Daripada insan aku belajar tentang kemanusiaan, 
aku mengkaji jalinan perhubungan, 
dan 
aku menilai erti kehidupan.

Menerusi insan aku mengenal erti keinsanan
Melihat dari kaca mata insan
Menjadi sebahagian daripada kehidupan.

Tiba-tiba teringat kepada Rosnah Nengsi Binti Hudong a.k.a "Kak Neng-C Special".. (menurut ayoh dalam kamus penbendaharaan panggilannya).
Aku tertarik dengan salah satu penulisannya yang dicoretkan dalam Little Things To Say:
semalam aku lahir sebagai aku..
aku membesar dan dewasa dalam aku..
tapi bila aku sampai di tempat itu..
aku belajar menjadi kami..
aku belajar apa itu kita..
aku blajar apa itu bersama..
aku belajar memberi dan menerima..
aku sayang tempat itu..
aku rindu masa itu..
terlalu rindu..
aku ingin kembali ke sana..
tapi adakah aku dperlukan lagi???
adakah aku dterima lagi???
aku perlu menjadi kuat..
kuat untuk menerima bhawa aku tdak diperlukan lagi di sana..
aku kini harus belajar menjadi aku semula..
terima kasih pada semua yg mengajar aku menjadi kami…
terima kasih atas segalanya….
terima kasih sahabat….


Insan itu guru universal. Banyak yang belum kita terokai. 
Aku suka melihat melalui mata-mata insan kerana dari matanya, aku lihat sebuah kehidupan yang terasing dariku.

Berbalik kepada Kak Ada. 
"Tiada arang batu yang menjadi intan tanpa melalui tekanan demi tekanan.
Kesukaran dan dugaan menjadikan insan lebih kuat dan memahami insan lain. 
Hanya hati yang pernah dilapah sahaja mengenal erti cinta dan kasih sesama insan


Setelah ku kenali dirinya, telalu banyak rahsia yang tersembunyi di sebalik wajah selamba itu. Ada tembok membentengi dirinya. Membentengi sejuta rahsia, menahan segala rasa, dan kata yang tak tahu bilakah akan terungkap dari bibir itu. Terlalu banyak yang kau rahsiakan.


Katanya: "Menyimpan adalah lebih baik daripada meluahkan"


Mungkin benar dan siapakah aku untuk menidakkan prinsip insan? Tapi sebagai insan aku mempunyai pertanyaan dan jawapan itu terletak padanya: "Sampai bilakah kau mampu bertahan?"


Hidup ini hanya sekali. Kita ialah nakhoda hidup ini. Mengapa penjarakan diri dalam penjara kaca yang dibina? Cantik pada pandangan mata tapi diri yang merasakan sebaliknya? 

Umpamanya kita berkata:
"Aku tidak akan bersuara"
Sebenarnya kita telah menyekat kebebasan diri sebelum berbuat apa-apa. 
Jangan begitu..itu ialah hak diri ini dalam kehidupan. 
Hidup hanya sekali.. hidup ini ialah kehidupan kita. kau, aku dan dia. 
Tentukanlah dengan cara kita yang tersendiri.


Aku tidaklah sekuat insan yang bernama "SYUHADA" ini.Ketabahannya, keperihatinannya cukup hebat pada pandanganku. Kecantikannya terletak kepada kesemulajadian tingkah dan kata-katanya. Dia tidak pandai berpura.


Setiap kali kulihat dirinya, seolah-olah ada sesuatu yang hendak diperkatakan tapi kata-kata itu hilang hanyut dalam liku-liku hatinya. 
Kak Ada..Kak Ada.. aku akan sentiasa menunggu.


Kak Ada ini lucu orangnya~ comel sangat. Dia seperti kanak-kanak "innocent" yang sangat jujur dan aku sangat sayang padanya.. 


Dia selalu bercerita tentang luasnya padi bendang terbentang di kampung halaman hati sehingga aku sering memasang angan untuk bejalan di tali air melihat mentari terbit di ufuk timur dan terbenam di ufuk barat. Kehidupan yang dilihatnya cukup terasing dariku dan aku ingin melihatnya pada suatu ketika nanti dengan mataku sendiri. Insyaallah. Siapa tahu?

Dari kali pertama aku mengenal insan yang bermula dari huruf A.D.A hingga ke hari ini, hanyalah dia Kak Adaku yang teristimewa.

Friday, June 3, 2011

when i wake up..

Posted by NURUL SYUHADA at 2:03 PM 0 comments
bila aku bgun tdo...
aku dpt dgr  hilai tawa anak saudaraku,
pekikan umi kepada anaknya..
bunyi tayar basikal yang dianiki oleh atukku di pagi hari...
sesungguhnya aku amat rindu masa2 begini...
bila aku bgun di pagi hari..
aku akan terus melakukan kerja2 rumah...
yang jarang aku buat semasa aku berada di hostel..
when i wake up..
i can see the green scenery behind my house...
differnce dgn masa kat maktab..kat mktb aku aku hanya akn tengok konkrit di kiri dan kanankusesungguhny aku amat menghargai apa yang aku ada skrang....


Tuesday, May 31, 2011

assalamualaikum

Posted by NURUL SYUHADA at 10:28 PM 0 comments
skrang nie aku da kat umah....selepas duk johor dua hari....
skrang nie aku dah boleh wat aktiviti kat umah...hihi..ari first kat umah dah g kb....walaupon ngantu;;
n satu lg aku bley gaduh ngan ank sdara aku..hihi

Friday, May 20, 2011

aku sayang kamu..

Posted by NURUL SYUHADA at 7:00 PM 0 comments
assalamualaikum..
minta maaf sbb xdapat nak luahkan...
so,aku just pendamkan jauh2 dalam lubuk hati aku..
tapi aku mendoakan si dia agar berbahagia sentiasa....
tetapi yang sebenarnya aku suka dia,,,hihi
(^_^)

Wednesday, May 18, 2011

maafkan aku...

Posted by NURUL SYUHADA at 6:44 PM 0 comments
assalamualaikum..
maafkan aku atas kekhilafan..aku senyap aku sendiri xtau mengapa..
aku menjadi kekok dan tidak tahu bagaimana nak mulakan dari mana..
untuk mncuba ku rasa takut..
aku rasa xselesa dan gelisah...mungkin melihat aku hepi luaran tetapi dalaman hanya Allah yang tahu..
betapa aku xsukanya keadaan nie...maafkan aku ok...sbb aku xbrani bersuara...kerana itulah sifatku yang paling aku tidak suka,,,maafkan aku...
p/s gud luck in exam k....strive for the best...:)

Sunday, May 8, 2011

selamat hari ibu

Posted by NURUL SYUHADA at 1:20 AM 0 comments
assalamualaikum...
SELAMAT HARI IBU KEPADA IBU-IBU DAN BAKAL IBU ...

SESUNGGUHNYA JASA IBU AMATLAH BESAR DAN MENGAGUMKAN..
KWN-KWN HARGAILAH IBU MASING-MASING,
SESUNGGUHNYA IBU SENTIASA MENDOAKAN YANG TERBAIK UNTUK ANAK-ANAKNYA
MOGA KITA MENJADI ANAK YANG SENTIASA MENYENANGKAN HATI IBU DAN BAPA...
INSYAALLAH....

4 my mother..  SUHARIYAH BINTI MAT...ORE SAYE MA SGT2...


Saturday, May 7, 2011

oh weekend~

Posted by NURUL SYUHADA at 1:48 PM 0 comments
assalamualaikum...
i like weekend but at the same time i dont like it..
u know y??because time cuti aku akan tdo tapi pada masa yang sama aku akan rasa boring...
sbbnya bila cuti aku xtau nak buat apa...
sedangkan keje banyak sgt...tmbh2 lagi aku da nak exam final..
nak wat keje bosan sebb kena main tampal-tampal (porfolio)
exam: aku ada kesedaran nak blaja tapi aku xsuka wat nota sendiri,aku suka salin nota time cikgu mengajar,bagi aku nota yang aku salin time kuliahla yang paling ok dan membuat aku faham...
huhuhu,,tapi sem nie xmcm ppismp dulu,huhu..redha je la..kdg2 aku jeles tgok org wat nota...hehe..
tapi satu lgi pasal aku time nak exam..aku suka study last minute...hihi..



tapi walaubagaimana pun aku harap aku dpt wat yang terbaik...
doakan yer...
:)

Friday, May 6, 2011

~senyum~

Posted by NURUL SYUHADA at 7:24 AM 0 comments
assalamualakimum...
pagi nie nak post sal senyum...senyum itu pemanis diri,pengikat sahabat dan cerminan hati...
bila kita ada masalah kita haruslah sentiasa senyum,
bila senyum kita akan rasa hilangnya masalah buat seketika...
walaupun deep in ur heart rasa down or antything else,
u must always smile...
let people see us as a tough and happy go lucky person...
(so hypocrite rite??)
but as long as u do not kacau org..itu adalah sudah mncukupi...
setiap orang ada masalah masing-masing....hehehe
bab senyum plak,kerana senyuman orang lain ingin mnedekati dan berkawan dengan kita...betol ke x ek??
so senyumlah sampai ke telinga..
lagipun senyum itu satu sedekah...tidak rugi untuk senyum...

comel kan??


ada sebuah lagu ,try hayati ek..

senyum seindah suria yang membawa cahya,
senyumlah dari hati,
dunia mu berseri,
senyum umpama titian  dalam kehidupan
kau tersenyum,ku tersenyum..
kemesraan menguntum..
,


Thursday, May 5, 2011

hati xpernah menipu...

Posted by NURUL SYUHADA at 10:53 PM 0 comments
assalamualaikum..
entry kali nie pasal hati...
hati xpernah menipu kan??apa yang diperkatakan hati adalah betul..
kerana semua perbuatan lahirnya dari hati...
so,jagalah hati baik-baik dan elok..
jika sekali hati berdarah susah mahu dipulihkan...
lapangkan hati dess....
word for u ada..:)

Tuesday, May 3, 2011

argggggggghhhhhhhhhhhhh....

Posted by NURUL SYUHADA at 2:20 PM 1 comments
assalamualaikum...
hari-hari aku tension,,,knapa ler aku tension...aku nak jadi hepi go lucky person..tapi sejak dua menjak nie aku jdi org yang masam je....masam macm buah mangga..aku ada masalah ke ek??aku pon xtau..tapi aku tension sgt2...i need someone who can hear my problem..tapi xde sorang pon...cdey...sob3....nak cite kat kwn semua bizi ngan keje masing2,nak cite kat cikgu xtau cikgu mane....nak cite kat pakwe dia bizi ngan keje....so,aku  ceritalah kat diri aku sendiri,,,dah memg dari dulu lagi kau nie jenis pendam masalah,pendam marah...org kata org cm aku nie bahaya (ye ke x ek)..tapi aku rasa betol pon apa org ckp tu..aku rasa sesak je dalam dada...nak nangis letih sbbnya lepas nangis skit kpla,,cm skrang nie....(bru lps nangis)..aku rasa dari kecik lagi aku dpt dugaan dari yang maha ESa,...tapi tu la penguat untuk aku teruskan kehidupan di dunia yang fana,,,,,chewaah....
aku nak kwn2 yang dulu...tmpt aku share masalah..tapi diorang semua jauh n ada tanggungjawab masing-masing....
aku harap aku akan dpt bertahan dengan masalah nie....
doakan aku ye kwn2....huhuhu...
aku nak jadi ceria balik..........tolongla.....
aku nak kembali pada zaman2 nie tapi xboleh kan???
zaman sekolah dulu....last day kat hostel

miss u all...


geng A.F.F.I.I.L..miss u

Saturday, April 30, 2011

Posted by NURUL SYUHADA at 8:51 PM 0 comments
ASSALAMUALAIKUM
rasanya da berkurun lama x mengupdate blog yang terchenta ini,
bukan apa,tapi kekangan masa...
bru aku tahu hidup PISMP nie bukannya senang,
tapi i have a lot of work to do,
every activities needs a report..huhu..
the most 'xsuka' thing..
 huhu....tapi satu je bnda yag aku suka PISMP nie...
aku rasa aku btol2 da jatuh cinta dengan pendidikan khas...
bila aku blajar tentg bdak2 pk..aku rasa mcm nak tahu lgi je tentang mereka...
4 next three years i hope i will be agood tce for them...amiiin
p/s:now bizi wif portfolio,isl,n exam.....do da best ada...
(^_^)

Monday, March 21, 2011

PBS....

Posted by NURUL SYUHADA at 12:11 AM 0 comments
ASSALAM..
hatri ini hari pertma Pbs..mnjejakkan kaki ke skolah lama blik..
SK KADOK...
hehehe

Monday, March 14, 2011

~masak~

Posted by NURUL SYUHADA at 11:35 PM 0 comments
assalam sume..
hari nie da ari ketiga duk kat umah..
ari nie baru ada chance nak masak,,,
smalam adik n abg aku yang masak..
so ari nie aku plak yg masak....
simple je pon masakan aku..just satu jenis je iaitu masak sayur lemak..
tu pon da lama xbuat...
tapi alhamdulillah masih ok lagi syur tu punya rasa...
hehehe.....
ma aku kata rasanya still ok....
walaupon da lama xmasak...
:)

Saturday, March 12, 2011

SampaI suDAa..

Posted by NURUL SYUHADA at 4:47 PM 0 comments
assalamulaikum...
akhirnya sampai jugak aku kat kampung aku..hehe
tpt jam 7.15 pagi sampaila aku kat kg KADOK...
tapi untuk smpai kat kg aku hadapi perjalanan yg panjang...
time nak blik smalam aku start kelam kabut bila habis je prhimpunan..
blik je dari perhimpunan aku terus bersiap pastu tambh dgn bos n adik yg asyik col aku..
then terus r p airport ngan nik,syafiq,syahir,n naim...
mcm2 jadi time nk g airport,dgn jammed nye...
hahahahaha...
pastu smpai jer airport terus r g tmpt drop luggage sebb da check in on9..
tapi yg problem nye nik punye luggage dah lebih 15 kilo...so,skrang bla lbih sekilo kna bayar 30 sekilo dari 15 sekilo,so aku ngan nik ambekla luggage baru atas nama aku...
dah la lmbt urusan kat ctu...
pastu g mkn kat kfc stlah xjamah apa2 mknn,
lps tu aku g surau,,kuar2 da 1.3o sdgkan flight kul 1.55...
klam kbut masuk kat balai berlepas,nasib bek dapt hot seat,da la langgar org..hihihi
msk je duk tgah2 antara laki...nak tido pon payah..
pastu smpai la kat lcct,pastu naik bus g kl sentral..berdepan ngan jammed kl lak..
smpai je tunggu kwn nik n bli tiket KTM,da la xreti,,nasib bek org tolong ajar..
then tunggu la KTM ke Rawang,yg first tu terlepas sbb ramai gler org+ngan bebudak yg nak blik umah masing2,bla dapat turn masuk kna bertolak-tolakkan dgn beg yg besar nyer..
ramai gler org.,,,
nak kuar pon org main tolak jer...skitnya hati,,tapi biasalah kl...
then smpai kat hentian putra mkn2 jap pstu naik bus terus...
naik bus duk tepi nik...kitorang berbual jer...
pastu brenti kat merapoh,nik kesejukan sbb dia x bwk sweater..
lps brenti ada imigresen cek ic...
nak wat kuar beg duit pastu beg duit jatuh ke bwh seat..tercari2 smpai pak cik tu nmpk plik kot2 aku ni org asing..hehe
tapi nasib bek ada pasport peljar....huhuhu..kalo x kna tngkpla aku...
pastu teruskan perjalann ke blik klate...
nasib bek bus aku naik tu lalu kot KADOK,aku brenti r terus...
hihihihi..
p/s:kat mchng nik tertinggla luggage dia kt bus n suh aku amek n letk kt tgah2 jalan..hihihi..
sori nik,tahniah sbb kita dapt harunginya....
:)

Thursday, March 10, 2011

home sweet home...

Posted by NURUL SYUHADA at 9:21 PM 0 comments
assalamualaikum..
yeay esok kamek mok blit kg suda...
can't wait tommorow..
da la esok xde klas....hehehe..best nya hati kamek
tpi esok ada majlis perpisahan ngan pengarah,,,,
so,kan g TAZA dulula..
kmek dah siap packing da..
sbb lepas je majlis tu kamekorg terus g airport Kuching..
nasib baek ler da check in on9..
xyah la lelah sangat..
satu lagi bla da kat kg xlehla nak update blog sebb xde internet..
so sayonara to blog for 2 weeks..
n welcome home ADA...
gmbr kat bawah nie...adalah pemndgn kwasn mktb n kuching..
selamat tinggal maktab tercinta

road to wisma SABERKAS

pokok nie da xde kt mktb kna buang


lawa kan???
nie plangi rime kamek duk mencapap kat pdg...nice one...
miss dis moment so much

mktb tersyang

hehe
come kan?

p/s:gmbr2 nie adalah hasil tangkapan aku sediri..
hobi di masa lapang..
(^-^)

Monday, March 7, 2011

bAlik Kg...

Posted by NURUL SYUHADA at 8:22 PM 0 comments
assalamulaikum..
rasanya da lama xupdate blog nie..
bukan apa just xada masa nak update koz esaimen berlmbk,,+xde mood
ari nie nie kira ada moodla bcoz ari jumaat nie aku akan blik
n pada ari tu aku akan mlalui perjalanan yg jauh sebbnya after naik flight kena naek bus g kl sentral,
n then naik ktm g hentian putra n lastly naek bus blik kg terchenta..
aku harap dpatla aku melaluinya...
...
^_^


Monday, February 28, 2011

homesick

Posted by NURUL SYUHADA at 11:35 PM 0 comments
as salam
akhirnya mlm nie aku homesick gak...
bru je ckp ngan teha ri tu xkan homesick punya..maybe bnyk keje kot....
xpela....
aku kna kuat
bndar kay bee....
at least kt daerah aku...hehe

Thursday, February 24, 2011

penat...

Posted by NURUL SYUHADA at 9:18 PM 0 comments
assalamualaikum...
ari nie ari yg agak pnat untuk aku..huhuhu
tadi klas smpai pkul 11.30 sbb nya kelas titas xde..
kalo titas ada jwbnya smpai pkul 2 la....
balik je klas trus bli mknann untuk tghari...
menu ari nie mee kolok n malamnya nasi.
tiba2..lepas mkn mee tu..wani naik bilik n gtau ada org cari iaitu neng..
rupa-rupanya ada masalah ngan cerminan bitara.
pastu aku kna la g JPM untuk ngadap mama tersayang..hehe
sebbnya neng kuar so aku la kna incharge untuk wat cb...
da la aku xreti gna publisher..agak terkial-kial la..
dah la komputer KJ agak berat..heheh
tapi xsangka dpt gak aku siapkan dgn agak jayanya...
pastu balik bilik terus tdo smpaila kul 3.45..n then besrsiap plak ke turf untuk hoki..
kat sana kmi training cm biasa cuma yg bezanya ada coach veteran srwak ajar kitorang..
agak nervousla...
pastu lwn ngan kpli plak main..nasib kami menang...hehe
pastu blik mandi+solat+baca yasiin+mkn pastu tido....

wassalam....

Monday, February 21, 2011

~DerMa DarAH~

Posted by NURUL SYUHADA at 8:21 PM 0 comments

syarat-syarat penderma darah

Anda BOLEH menderma jika..
    anda adalah antara kumpulan umur 18-60 tahun.
    berat badan anda 45 kg atau lebih.
    haemoglobin anda adalah 12.5 gm% minimum.
    derma darah terakhir anda sekurang-kurangnya 90 hari sebelum ini.
    anda sihat dan tidak menderita malaria, tifus atau penyakit berjangkit lain di masa lalu.
 
Anda TIDAK BOLEH menderma jika anda mempunyai keadaan ini ..
    sejuk / demam dalam 1 minggu terakhir.
    di bawah rawatan dengan antibiotik atau ubat lain.
    masalah jantung, hipertensi, epilepsi, diabetes (pada terapi insulin), sejarah kanser, buah     pinggang kronik atau penyakit hati, pendarahan kecenderungan, penyakit kelamin dll.
    pembedahan utama pada 6 bulan terakhir.
    vaksinasi dalam masa 24 jam terakhir.
    mengalami serangan pengsan semasa derma terakhir.
    telah secara teratur menerima rawatan dengan produk-produk darah.
    berkongsi jarum untuk menyuntikkan dadah / memiliki sejarah ketagihan dadah. 
    mempunyai hubungan seksual dengan rakan kongsi yang berbeza atau dengan individu     berisiko tinggi .
    telah diuji positif untuk antibodi terhadap HIV .
    mempunyai tatoo, semi-kekal make up atau rawatan kosmetik yang melibatkan kulit     menusuk dalam 6 bulan terakhir.
    mendapat rawatan gigi (ekstraksi, tampalan, pembersihan, pemulihan) 
        * Untuk membersihkan atau mengisi: sampai hari selepas rawatan 
        * Untuk ekstraksi, saluran akar gigi atau pembedahan gigi: 72 jam asalkan ada pemulihan       penuh
 
Wanita TIDAK BOLEH menderma jika mereka memiliki keadaan ini ..
    mereka hamil
    mengalami keguguran dalam 6 bulan terakhir telah hamil / menyusui dalam satu tahun     terakhir.
    mereka dapat menderma selepas 6 minggu selepas kelahiran biasa dan ketika mereka     tidak menyusui. 
    mereka mengalami menstruasi berat atau kram menstruasi.

knapa aku post pasa nie??
sebabnya tadi ada kempen derma darah kat mktb...
hehe..
aku pon p la kat dewan brooke with syakira n neng lepas jumpa ustazah kat JAPIM..
aku tgokla prosedur derma darah yg berlaku
mula2 aku timbnag berat aku....berita baiknya berat dah turun..
pastu tergerak hati nak g cek tekanan darah....doktor tu ckp normal je
n then dia tanya knapa x derma...aku jwg aku takut..hehehe..
nak ikutkan cukup syarat aku seperti yg tertera diatas...
tapi masalahnya aku takut.....
blik je blik aku menyesal plak sbb xderma...
tu la kan??manusia la katakan...
tapi NEXT TIME aku nak derma la darh..if xde halangan2 lain,,,doakan k...
n last skali...aku xtau apa jenis darah aku setelah 20 thun hidup nie....
heheheh